Blogs
18 januari 2018
Moeheid als gevolg van lymfoedeem?

 

Moeheid.

Moeheid ik weet het zeker, is toch een gevolg van lymfoedeem, ook al is er weleens onduidelijkheid over.

Vroeger, voordat lymfoedeem bij mij tot uiting kwam barstte ik van de energie. Ik kon alles aan: werken, sporten, uitgaan noem maar op, niks was teveel. Heerlijk voelde dat, het gevoel dat je de hele wereld aankon.

Ik heb regelmatig heimwee naar dat gevoel.

Ik heb nu ook nog zoveel plannen en dacht dat na de reductieoperatie alle energie weer terug zou komen en ik weer net zo energiek zou zijn als voordat ik het dikke been had, maar ondanks de reductieoperatie blijft de vermoeidheid toch aanwezig.

Het is niet meer zo heftig als de periode vóór de operatie toen ik echt niet meer kon en alle energie bij elkaar moest rapen om te werken, waardoor het gezin niet meer zoveel plezier aan mij had.

Ik wilde het niet, maar lag toen heel veel in bed.

Wat voelde ik mij toen schuldig tegenover het gezin. Ik begreep het niet en was teleurgesteld, boos en gefrustreerd totdat ik in Ziekenhuis Ny Smellinghe kwam en eindelijk bevestiging kreeg.

Ik zal nooit vergeten wat Dr Voesten toen tegen mij zei en hoe goed hij begreep waarom ik zo moe was. Ik heb jarenlang namelijk negen pakken melk in mijn benen meegedragen, 24 uur per dag, dag in, dag uit, jaar in, jaar uit!

Toen viel het kwartje en kwam al het verdriet eruit, het vechten tegen m'n lijf en  het vechten tegen het onbegrip. 

Vol goede moed ben ik er weer tegenaan gegaan en ben na de reductieoperatie ook weer gaan sporten. Ik heb het sociale leven weer opgepakt en ben weer leuke dingen met het gezin gaan doen waar ik ongelooflijk van geniet.

Ik leef weer, alleen moet ik nog leren om niet teveel doelen te stellen en te leren leven met de flow: de flow van lymfoedeem.

Hoe je het ook wendt of keert, je lichaam gebruikt veel meer energie. Ik merk bij mij dat het lichaam veel meer energie nodig heeft om het been stabiel te houden, het lymfevocht moet toch worden afgevoerd wat al energie vergt en je moet ook nogeens veel bewegen, wat ook weer energie vergt.

Energie, energie en nogeens energie, daarom is het zo belangrijk om te letten op je voeding, je rustmomenten, je balans, je ontspanning en je lichaam.

Ik heb zelf een dag gepakt die echt helemaal voor mij is en dat is maandag, ik plan geen afspraken op maandag. Ik ga er alleen uit voor de krant en de hond en daarna kruip ik er weer lekker in en blijf net zo lang in bed tot ik heerlijk uitgerust ben. De maandag is voor mij heel belangrijk, daardoor kan ik er weer even tegenaan.

Met lymfoedeem voelt ook geen één dag hetzelfde aan, zo bruis je nog van de energie en zo smeult er nog een klein vuurtje. Pak daarom je kans en geniet.

Schroom niet, als je behoefte heb om in de middag heel even je ogen dicht te doen, gewoon doen, dat is een teken dat je lichaam het nodig heeft.

Ik moet ook nog heel veel leren en dat is doelen loslaten en gewoon meegaan in de flow, als het doel lukt is het mooi meegenomen en als het niet lukt is er altijd nog een andere keer.

Ingrid Tuinstra

 

(Ingrid houdt van hardlopen en heeft een eigen Facebookpagina 'Lymfoedeem en sporten')

 

 

sidebar_image_2

Altijd goed
op de hoogte