Complicaties

Seroom

Er is een verschil tussen seroom en lymfoedeem.
Seroomvocht is wondvocht dat zich ophoopt in het wondgebied. Het ontstaat vaak na operaties bijvoorbeeld na een mamma amputatie. Seroomvocht is wondvocht dat zich ophoopt in het wondgebied. Hierdoor ontstaat een verdikking. De aanmaak van seroomvocht kan soms langdurig en in grote productiehoeveelheden optreden.In veel gevallen gaat het op korte of langere termijn over.

Door middel van puncteren kan het seroom worden weggezogen. De punctie wordt gedaan in het littekenweefsel met een naald. Dit moet soms meerdere malen worden herhaald, omdat er een soort melk effect kan ontstaan: Het wegzuigen roept nieuwe productie van seroom op.
Vaak helpt het als er na de punctie een dik gaas of een pelotte op wordt geplakt zodat er wat tegendruk ontstaat.

Daarnaast kan men proberen de punctieperiode heel langzaam te verlengen. Tenslotte kan men de lymfeproductie vertragen cq tijdelijk zelfs helemaal stil leggen met injecties octreotide in combinatie met een draagdoek: dit is vooral nuttig als in de holte na leegzuigen ook nog enkele cc's kleefstof / kleefmiddel wordt achtergelaten (Tissu Col.).

Echter, er is ook een risico dat na meerdere puncties een ontsteking ontstaat. Het aantal malen dat wordt gepuncteerd, wordt daarom zo veel mogelijk beperkt.

Lymfoedeem bestaat uit lymfvocht, rijk aan eiwitten, wat zich ophoopt tussen weefsels. Dit kan dan ook niet gepuncteerd worden.

Bron:
Nij Smellinghe, H. Voesten, chirurg

Laatst bijgewerkt: 15 juni 2016

CTAportret4

Informatie over lymfoedeem vind je bij NLNet.