Agenda

NPi Masterclass ‘Genetics and lymphedema’

De sprekers tijdens deze masterclass zijn experts uit Nederland en Engeland op het gebied van genetica in relatie tot primair lymfoedeem. Zij zijn verbonden aan het Expertisecentrum voor lymfo-vasculaire geneeskunde in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten en het St. George’s Hospital in Londen, alwaar het team van prof. Peter Mortimer al vele jaren onderzoek doet naar genetica en primair lymfoedeem.

Deze masterclass gaat over veranderingen in het lymfestelsel die veroorzaakt zijn door genetische afwijkingen.
De classificatie voor lymfoedeem in primair en secundair lymfoedeem is al vele jaren gangbaar. Omdat de prevalentie van secundair lymfoedeem aanzienlijk groter is, wordt er veel gepubliceerd over deze vorm van lymfoedeem. Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat de aanleg en functie van het lymfestelsel aanzienlijk kan verschillen tussen verschillende individuen. Kennis over en inzicht in de aanleg van het lymfestelsel en de rol die erfelijkheid speelt helpt om lymfoedeem beter te begrijpen.

Deze masterclass is een beknopte weergave van de uitkomsten van jarenlang onderzoek naar aangeboren lymfatische afwijkingen. Naast kennis over genetica leert u er de belangrijkste patronen die wijzen op syndromale afwijkingen die u in de behandelkamer kunt herkennen. De sprekers zijn verbonden aan het Expertisecentrum voor lymfo-vasculaire geneeskunde in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten en het St. George’s hospital in Londen, alwaar het team van prof. Peter Mortimer al vele jaren onderzoek doet naar genetica en primair lymfoedeem.

Attentie: Deze masterclass wordt deels in het Nederlands en deels in het Engels gegeven.


Doel

Na deze masterclass heeft de deelnemer kennis van de rol die genetica speelt bij de ontwikkeling van het lymfestelsel, de kenmerken van verschillende syndromen waarbij lymfatische afwijkingen een onderdeel zijn en de impact van primair lymfoedeem op iemands gezondheid. De deelnemer is in staat adequaat door te verwijzen als hij/zij aanwijzingen vindt voor primair lymfoedeem.

Cursusdatum

Zaterdag 2 december 2017

Kosten

Euro 275,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 250,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor oedeemfysiotherapeuten, huidtherapeuten en andere geïnteresseerde (para)medici.

Inschrijven

https://www.npi.nl/cursussen-en-opleidingen/npi-cursuskalender/341-masterclass-genetics-and-lymphedema